Ajánló

A Dialogikus orientáció modellje - a (coaching)beszélgetések mikroanalízise

Haeson MoonVajon coacként, coachképzőként tényleg azt csináljuk, amint mondunk, hogy csinálunk? - teszi fel a kérdést Haesun Moon, kanadai beszélgetéskutató és coachképző. A válasz kereséséhez pedig a mikroanalízis módszere által ihletett elemzési rendszerét, a Dialogikus orientáció modelljét ajánlja.

Bővebben: A Dialogikus orientáció modellje - a (coaching)beszélgetések mikroanalízise

Ajánló

Könyvajánló: John Blakey és Ian Day: Kihívásfókuszú támogatás a gyakorlatban

(Miskolc, Z-Press Kiadó Kft, 2019, 226 oldal, ford: Kovács Judit Erzsébet)

A könyv alcíme: Lépjünk túl a hagyományos coachingon: A FACTS modell. És valóban, a szerzők az első fejezetet azzal a némiképp provokatív megállapítással kezdik, miszerint elérkezett az idő a tanult coaching minták megtörésére. Ügyfeleik körében azt tapasztalták, hogy bár a megszerzett coaching készségek hatékonyak voltak a vezetők kapcsolatteremtésében és a munkatársak megerősítésében, ezeket a kapcsolatokat egy keményebb piaci környezeteben, a gazdasági válság elhúzódó éveiben a vezetők nem tudták pénzügyi eredményre váltani.


A könyv fő propozíciója: szükségessé vált a coaching készségek egy újabb szintre emelése, mégpedig egy új, nagyobb kihívást jelentő szemléletmód bevezetése révén. A szerzők szerint a coachingon belüli megújulás elkerülhetetlen, hiszen csak e megújulás eredményeképpen lehet ill. maradhat a coaching a mai kor számára is releváns, hatékony fejlesztési módszer. Állításukat sok izgalmas, az életből vett szemléletes esettel és coaching mintabeszélgetéssel illusztrálják, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy valóban hiteles és időszerű munkával találkozzon az olvasó.


A második fejezetben bemutatásra kerül a támogatás/kihívás mátrix és megismerkedünk a ZOUD fogalmával, amely a komfortzónán kívüli párbeszédre vonatkozik. A szerzők részletezik a coaching határainak feszegetésére szolgáló FACTS modellt, amely az alábbi sarokkövekre épül:


Feedback – visszajelzés
Accountabilty – felelősségvállalás
Courageous goals – bátor célok
Tension – feszültség
Systems thinking – rendszerszintű gondolkodás


Noha e sarokkövek fő „üzenetei” a GROW-ban és más modellekben is megjelennek, itt még fokozottabb hangsúlyt kap a megkérdőjelező, kihívást támasztó hozzáállás a coach részéről. E hozzáállás azt is feltételezi, hogy a coaching biztonságos keretei között coach és ügyfele gyakran lép be és marad akár huzamosabb ideig is a komfortzónán kívüli térben. E térben a kihívások megfogalmazása mellett ugyanakkor elengedhetetlen a coach tudatos támogatása – e támogatás a megfelelő pillanatokban, helyzetekben történő kinyilvánítása a coach felelőssége és egyben mesteri bravúrja is. A támogatás/kihívás mátrixban döntő jelentősége van a két változó egyensúlyának. Az egyensúly fennállása esetén a folyamat a teljesítmény fokozódásának irányában hat. Az egyensúly megbomlása viszont túlságosan barátságos vagy túlságosan stresszes légkört hoz létre – nyilván mindkét állapot gátlóan hat a teljesítményre. Alacsony támogatás alacsony kihívás esetén pedig tehetetlenség, apátia érzése jelentkezik.


E modell elsősorban tapasztalt coachoknak és üzleti vezetőknek szól, akik nyitottak a coachingszemléletre és a személyközpontú, támogató, non-direktív coachingfelfogás megújítására. A könyv hasznos gyakorlati ismereteket és számos konkrét fejlesztő gyakorlatot tartalmaz coachok és coaching szemléletű vezetők számára.


A szöveg helyenként provokáló stílusa is illeszkedik a mondanivalóhoz: ne finomkodjunk annyit, ne kerülgessük a forró kását. Mondjuk ki azt, aminek kint van a helye és adjuk mellé a szükséges támogatást, megerősítést is – ezzel teszünk a legjobbat ügyfelünknek, hiszen így tanítjuk meg valóban szárnyalni. A könyv mindvégig gondolatébresztő marad. Rávesz, hogy vizsgáld meg a coaching stílusodat és a fejlődés érdekében bátran kérdőjelezd meg önmagad és környezeted. Olvasás közben szinte érezzük, ahogy a könyv kimozdít a komfortzónánkból s ezzel egyben új perspektívát is teremt.


Úgy gondolom, hogy bár a szerzők erre az aspektusra nem térnek ki, a FACTS modellben megfogalmazott szemléletmód, a rendszerszemlélet és az egyéni felelősség tudatosítása nemcsak az üzleti életben, hanem például a gyereknevelés, a pedagógia terén is hozhat meglepő eredményeket. Örömteli hír, hogy már itthon is van olyan kezdeményezés, amelyben a coaching technika bekerül az iskola falai közé. Amint arról a forbes.hu beszámolt (https://forbes.hu/legyel-jobb/bevittek-a-coachingot-es-a-pozitiv-kommunikaciot-az-iskolaba-nott-a-tanulmanyi-atlag/) „a kecskeméti Piarista Iskolában például már egy éve coachok dolgoznak a gyerekekkel. Az iskola vezetése így próbálja kezelni a figyelemzavart, a tanulási problémákat és az agresszív viselkedést. Már mutatkoznak az eredmények, volt, ahol mérhetően nőtt a tanulmányi átlag.....”

 

Örlősy Dóra pszichológus és közgazdász, közel két évtizede foglalkozik emberek és szervezetek támogatásával. HR vezetőként közép-és felsővezetőket támogatott, különböző munkacsoportok együttműködését segítette, csoporton belüli és csoportok közötti interakciókat facilitált. Jelenleg önálló tanácsadóként foglalkozik coachinggal, szervezetfejlesztéssel, HR tanácsadással. Küldetése, hogy a gyakorlatban segítse a vezetők munkáját és fejlődését mindazzal a folyamatosan gyarapodó tudással és élettapasztalattal, amit „élesben” szerzett szervezeti működésekről, vezető-beosztott, vezető-vezető kapcsolatokról, lendületekről, egyensúlyokról és elakadásokról. Munkáját a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) kompetenciái és etikai elvei mentén végzi.

Ajánló

Megváltoztatni a felülírhatatlant? Alkalmas erre a coaching?

DNSAz már a DNS felfedezése előtt is köztudomású volt, hogy léteznek örökletes jegyek, tulajdonságok. Már az ókorban sem lepődtek meg rajta, hogy két óriás ember gyereke nem törpe, hanem óriás. De a genetikai újdonságok áttütő erővel csak az utóbbi években árasztják el a tudományos közvéleményt. 

Egyes újabb kutatások szerint a szocializáció hatása szinte egyenlő a nullával, a gének mindent meghatároznak. Determinálják nemcsak a külső jegyeket, de az IQ-t, a várható testi és mentális betegségeket, az élettartamot, sőt az iskolai végzettséget, a habitust és a személyiségjegyeket is.

Bővebben: Megváltoztatni a felülírhatatlant? Alkalmas erre a coaching?

Ajánló

A Prada ördöge és az Ördög Pradája - rendhagyó filmajánló coachoknak

Devil wears Prada moziplaktNagyon ritkán fordul elő a Hollywood-i filmesek befektetés kontra várható bevétel elve szerint működő világában, hogy egy film úgy hozzon kasszasikert, hogy arra tényleg ne számítsanak. Az sem túl gyakori, hogy egy film, ami egyértelműen az amerikai társadalom törtető, karrierista, hidegvérű divatvilágáról szól, annak a kritikája és drámának forgatják, azt a közönség – és a filmes szakma is - úgy fogadja, mintegy laza, délutáni, romantikus vígjátékot. Ezért kedvelje. Pedig ez történt. Ekkor 2006-ot írtunk, a film címe: Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada).

Bővebben: A Prada ördöge és az Ördög Pradája - rendhagyó filmajánló coachoknak

Ajánló

Önmenedzselés vezetőknek - Interjú Márton-Koczó Ildikóval

A napokban jelent meg az Alinea Kiadó gondozásában Márton-Koczó Ildikó Self-Menedzser (Alinea Kiadó, Budapest, 2016) című kötete, mely az ötödik a szakkönyvei sorában. Ildikót még az első nyomtatott példányokra való várakozás alatt kérdeztük.

Bővebben: Önmenedzselés vezetőknek - Interjú Márton-Koczó Ildikóval

Ajánló

Színezd ki! ( Magadat, a szüleidet, gyerekedet, munkatársadat… )

színes.pngSzínes Önismeret és Kommunikáció címmel szervezem és tartom havi rendszerességgel ezeket a nyílt workshopokat.

A műhelymunka ötlete még februárban született meg, amikor egy internetes társkereső oldal működtetőjétől felkérést kaptam önismeret, társkeresés és párkapcsolat témakörben gyakorlati előadás megtartására.  Az előadás alatt fogalmazódott meg bennem, hogy ne csak beszéljek erről, hanem gyakorlatozzunk is! - Meséli Bakai Zsóka.

Bővebben: Színezd ki! ( Magadat, a szüleidet, gyerekedet, munkatársadat… )

Ajánló

Az idő fogságában

háromkirályfi.jpgSzeptember 26-án a SOTE Nagyvárad téri tömbjében került sor az őszi Három királyfi, három királylány mozgalom első előadására. A mozgalom célja, hogy a magyar társadalom minél családbarátabb legyen, a gyermekvállalás előtt tornyosuló akadályok megszűnjenek, valamint a munka és a magánélet egyensúlyba kerüljön.

Bővebben: Az idő fogságában

Ajánló

Az ÉRTÉK - ESTI Beszélgetésekről

FotorCreated.jpgBakai Zsóka az ÉRTÉKES-Ti Beszélgetések eseménysorozat ötletgazdája és moderátora havi rendszerességgel szervezi és vezeti a nyílt, bárki részéről szabadon látogatható, interaktív, jó hangulatú, őszinte eszmecseréket.

"Azzal a céllal találkozunk hónapról hónapra, hogy ebben az értékvesztett, zűrzavaros, álértékekkel teletűzdelt és harsány világunkban álljunk meg, gondolkozzunk, és beszélgessünk!" - Bakai Zsóka írása:

Bővebben: Az ÉRTÉK - ESTI Beszélgetésekről

Ajánló

HATA konferencia - ajánló

Egy coaching és pszichológiai konferenciát szeretnék mindazoknak a figyelmébe ajánlani, akik külföldiekkel, külföldre költözőkkel, illetve interkulturális közegben dolgoznak. De akkor is érdemes, szerintem a HATA szeptember 30-i konferenciájára regisztrálni, ha valaki csak érdeklődik ezek iránt a témák iránt.

Bővebben: HATA konferencia - ajánló

Ajánló

Szárnyak és gyökerek. Könyvajánló – Külföldi élet magyar nők szemével

Szárnyak és gyökerek– Külföldi élet magyar nők szemével
Szűcs Nóra: Szárnyak és gyökerek, Budapest, Ursus Libris, 2015.
 

Szucs-Nora-Szarnyak-es-gyokerek.png„Kivándorlás: az országból menekülő, külföldön lehetőséget kereső fiatalok. Neves amerikai és európai egyetemek, ösztöndíjak. Munkavállalás, kiküldetés. London a második legnagyobb magyar város.” Naponta olvasunk és hallunk híreket a témában, de talán nincs is olyan ember ma Magyarországon, akinek közeli vagy távolabbi családtagjai, barátai közül valaki ne próbálna szerencsét határainkon túl. A statisztikai adatok is bizonyítják: egyre nagyobb az elvándorlás, a közvéleménykutatások pedig a kivándorlási szándék egyre növekvő arányát regisztrálják, elsősorban a fiatalok körében.[i] A gazdasági statisztikák elsősorban a kedvezőbb munka- és életkörülményekkel és az anyagilag biztonságos jövőt ígérő élettérrel magyarázzák a kivándorlási szándék és hajlandóság növekedését. A Szárnyak és gyökerek című, a 2015-ös év végén megjelent kötetében Szűcs Nóra azonban rámutat, hogy az anyagi biztonság és a biztos munkahely megszerzésénél jóval több motiváció bújik meg ennek az igen komoly döntésnek a háttérben.

Bővebben: Szárnyak és gyökerek. Könyvajánló – Külföldi élet magyar nők szemével

Hirdetés

Ajánló

Thomas M.H. Bergner: Burn out - A kiégés megelőzése 12 lépésben

burnout_a kiégés megelőzése 12 lépésben címlap.pngThomas M.H. Bergner: Burn out A kiégés megelőzése 12 lépésben
Z-Press Kiadó, Miskolc, 2012
Könyvajánló

A burn out, a kiégés egyre több vállalati vezetőt és segítő szakembert foglalkoztat. A téma súlyát mutatja, hogy az idei, 7. Magyarországi Coaching Konferencia előadásai is e téma köré csoportosultak. Bán Zsuzsa szupervizor-coach egy teljes előadást szentelt a témának: «Érdekes felismerés, hogy 55 és 60 éves kor között nyoma sincs a burn out jelenségnek. Sok 40-45 éves számol be kiégésről, de a tünetek nem egyeznek meg azzal, amit a szakkönyvekben olvashatunk. A harmincas éveiket számlálók panaszkodnak legtöbbet kiégésre, pedig ennek semmi nyoma sincs. "Vajon valóban kiégés ez? Tudjuk, mi ez? Ez az a jelenség, amit burn outnak hívunk? No, erre kell megkeresnünk a válaszokat!"» - tette fel a kérdéseket az elismert szakember.

Bővebben: Thomas M.H. Bergner: Burn out - A kiégés megelőzése 12 lépésben